Nationaal Vlasserij-Suikermuseum
      
      VANAF 1 APRIL 2018
        TIJDENS OPENINGSUREN DEMONSTRATIE MET 
        SUIKERKLONTJES PERSMACHINE.
        Op de machine, die gerestaureerd is, 
        kunnen kerst- en fantasieklontjes gemaakt worden.
       
      
       In
        het stadje Klundert staat sinds oktober 2002 het Nationale Vlasserij-Suikermuseum.
        Het landbouwgewas vlas wordt tegenwoordig nog maar weinig in dit deel
        van Nederland verbouwd terwijl de grondstof van suiker, de suikerbiet,
        nog wel door veel boeren elk jaar wordt geoogst.
In
        het stadje Klundert staat sinds oktober 2002 het Nationale Vlasserij-Suikermuseum.
        Het landbouwgewas vlas wordt tegenwoordig nog maar weinig in dit deel
        van Nederland verbouwd terwijl de grondstof van suiker, de suikerbiet,
        nog wel door veel boeren elk jaar wordt geoogst. 
      In het Nationale Vlasserij-Suikermuseum
        wordt de verwerking van vlas en suikerbiet tot linnen en suiker aanschouwelijk
        uit de doeken gedaan. De vrijwilligers van ons museum hebben zelf jarenlang
        in de vlasverwerking gewerkt zodat ze de fijne kneepjes van het vlassen
        tot in hun vingertoppen beheersen. Het is dan ook een lust voor het oog
        om te zien hoe ze door middel van repelen, braken, hekelen en zwingelen
        de ruwe vezel verwerken tot het zogenaamde vlaslint. 
        Omdat het mensen van de praktijk zijn is hun uitleg voor iedereen duidelijk
        te volgen en wat misschien nog belangrijker is ze vertellen het op hun
        eigen boeren wijze. Het verwerkingsproces van suikerbiet en suikerriet
        tot suiker is wat minder aanschouwelijk omdat dat zich bijna helemaal
        afspeelt in vaten en retorten. Toch zijn de mensen die het suikermuseum
        hebben ingericht er in geslaagd om ook hiervan een boeiend verhaal te
        maken. Dit verhaal begint met een reusachtig wandkleed waarop het hele
        oogst- en verwerkingsproces op artistieke wijze wordt verbeeld. In de
        kantine van het museum bestaat de mogelijkheid om een iets te gebruiken.
        In het museum kunnen video's worden bekeken over de verwerking van de
        vlasstengel en de suikerbiet.
Omdat het mensen van de praktijk zijn is hun uitleg voor iedereen duidelijk
        te volgen en wat misschien nog belangrijker is ze vertellen het op hun
        eigen boeren wijze. Het verwerkingsproces van suikerbiet en suikerriet
        tot suiker is wat minder aanschouwelijk omdat dat zich bijna helemaal
        afspeelt in vaten en retorten. Toch zijn de mensen die het suikermuseum
        hebben ingericht er in geslaagd om ook hiervan een boeiend verhaal te
        maken. Dit verhaal begint met een reusachtig wandkleed waarop het hele
        oogst- en verwerkingsproces op artistieke wijze wordt verbeeld. In de
        kantine van het museum bestaat de mogelijkheid om een iets te gebruiken.
        In het museum kunnen video's worden bekeken over de verwerking van de
        vlasstengel en de suikerbiet. 
      